باریت تا آغاز فعالیت حفاری های اکتشافی نفت، به عنوان کانی بی ارزش و در معدن کاری، به عنوان باطله دیگر مواد معدنی به شمار می رفت، در واقع، توسعه و توجه به اکتشاف و استخراج این کانی در سراسر جهان، عمدتاً به خاطر نیاز به صنعت نفت بوده است. حدود 90 درصد از باریت تولیدی جهان، در صنایع حفاری و بقیه در مصارف صنعتی و پزشکی به کار می رود. باریت به دلیل وزن مخصوص بالا، خنثی بودن از نظر شیمیایی و قیمت مناسب، در گل حفاری استفاده می شود. در شیشه سازی به عنوان همگن کننده ماده مذاب و درخشندگی و شفافیت محصول، مصرف دارد. همچنین این ماده معدنی به عنوان پرکننده در لاستیک، پلاستیک و کاغذسازی مصرف می شود. این کانی به دلیل خاصیت جذب پرتو رادیواکتیو، در ساخت بلوک های سیمانی و نیروگاه ها به کار می رود.
همچنین از باریت در مخلوط لاستیک آسفالت برای ساختن توقف گاه ها و باند فرودگاه استفاده می شود و از دیگر موارد استفاده باریت، در ساختن سرامیک های ویژه و نیز در تهیه آهنربای دائمی و ساختن لیتوپون است که در رنگ سازی کاربرد دارد. از دیگر ترکیب های باریم که در صنعت کاربرد دارد، کربنات باریم است. این کانی، در چرم سازی، پارچه بافی و همچنین هیدروکسید باریم در پالایش و تهیه شکر از ملاس و نیترات آن نیز در ساخت گلوله های منور و چاشنی های انفجار به کار می رود.
همچنین از باریت در مخلوط لاستیک آسفالت برای ساختن توقف گاه ها و باند فرودگاه استفاده می وشد و از دیگر موارد اسفتاده باریت، در ساختن سرامیک های ویژه و نیز در تهیه آهنربای دائمی و ساختن لیتوپون است که در رنگ سازی کاربرد دارد، کربنات باریم است. این کانی، در چرم سازی، پارچه بافی و همچنین هیدروکسید باریم در پالایش و تهیه شکر از ملاس و نیترات آن نیز در ساخت گلوله های منور و چاشنی های انفجار به کار می رود.
همچنین از باریت در مخلوط لاستیک آسفالت برای ساختمان توقف گاه ها و باند فرودگاه استفاده می شود و از دیگر موارد استفاده باریت، در ساختن سرامیک های ویژه و نیز در تهیه آهنربای دائمی و ساختن لیتوپون است که در رنگ سازی کاربرد دارد. از دیگر ترکیب های باریم که در صنعت کاربرد دارد، کربنات باریم است. این کانی، در چرم سازی، پارچه بافی و همچنین هیدروکسید باریم در پالایش و تهیه شکر از ملاس و نیترات آن نیز در ساخت گلوله های منور و چاشنی های انفجار به کار می رود. از دیگر موارد مصرف این کانی، استفاده از آن به عنوان پوشش سیمان لول های زیرآب در انتقال نفت وگاز است که این امر، به خاطر سنگینی و خنثی بودن آن می باشد ودر آخر اینکه سولفات باریم در داروسازی کاربرددارد.
افزون بر موارد یاد شده، عنصر باریم (باریم یک عنصر شیمیایی خیلی فعال است) در گرما و یا در اثر برخورد به آسانی آتش می گیرد، به آسانی در برابر اکسیژن، نیتروژن، هیدروژن و آب واکنش می دهد و به این خاطر، مانند دیگر فلزهای فعال، در نفت سفید نگهداری می وشد. در فناوری ایجاد خلا، ، به عنوان فلز جذب کننده گازهای باقیمانده، و مقادیر کمی از آن در استخراج وب مس و سرب به عنوان کاهنده (گیرنده اکسیژن) و عامل احتراق و برطرف کننده گازها به کار می رود.
آلیاژ باریم یا نیکل، برای الکترودها، برای شمع موتور اتومبیل و لامپ های الکترونیکی استفاده می شود.